divendres, 12 d’octubre del 2007

Temps de guerra


Llegeixo en un retall de diari antic (1938?) dues notícies breus, diferents, però que ens situen clarament en el context social de l’època:

EL RACIONAMENT DE PEIX FRESC QUE ES FARÀ AQUESTA SETMANA

La Conselleria Regidoria de Proveïments notifica als veïns de Barcelona que el racionament de peix fresc es farà aquesta setmana amb els tiquets números 5 i 6, amb preferència amb el número 5.

La distribució es farà com segueix: dimecres es despatxaran els de tres, deu i més racions; dijous, els de quatre racions; divendres els de dues, set i vuit racions i dissabte els d’una i cinc racions, diumenge els de sis i vuit racions.

Recordeu als peixaters de mercats i botigues que el dimecres dia 20, entrarà en vigor la disposició municipal en virtut de la qual al Mercat Central de peix només hi tindran entrada els representants dels venedors i els delegats sindicals. El peix arribarà als mercats i botigues de detall a les vuit del matí i es recomana als venedors que ho tinguin tot disposat per a la venda immediata.

LA VISTA DE LA CAUSA CONTRA 195 ACUSATS D’ALTA TRAÏCIÓ I ESPIONATGE

Madrid, 18. En el judici oral per alta traïció i espionatge, el fiscal acaba el seu llarg informe acusatori demanant 6 penes de mort. A més, per a altre vuit processats 30 anys d’internament en camps de treball; per a quatre processats, 25 anys; per a altres tres, 22; per a tres més, 21 anys; per a tretze, 20 anys; per a dos, 19 anys; 18 anys per a altres quatre processats; 15 anys per a altres dos; 12 per a dos més; 11 per a altres dos; 9 anys per a altres 25 processats, 8 per a altres set; i 6 per a altres vint-i-dos.

Han començat els informes de les defenses i hom creu que per enllestir llurs informes necessitaran de tota la setmana present.


1 comentari:

Què t'anava a dir ha dit...

Si, ara ens racionen en la obra pública, trens, peatges entre d'altres. Uns passen i els altres han d'esperar 3 hores en poder fer un trajecte d'una normal d'una hora. És diferent, però se'ns racciona la cosa pública.