dimarts, 9 d’octubre del 2007

Josep M Flotats: torna un geni del teatre

Flotats ha tornat a l’escenari català amb “Stalin”, una adaptació teatral de la novel·la Une exécution ordinaire de l’escriptor Marc Dugain. A l’obra Josep M Flotats, encarna un Stalin vell, però implacable que es vanaglòria de la seva duresa i de la por que escampa per tot arreu.

Stalin té una posada en escena senzilla, però elegant i moderna. Una porta damunt de l’escenari es mou en funció de l’espai representat: casa de la metgessa protagonista – residència d’Stalin – altres llocs secundaris. De conjunt, la projecció d’imatges terribles de fragments aterridors de quadres de Goia.

Josep M Flotats representa un Stalin dur, irònic, cruel. Flotats broda el personatge, no el caricaturitza, transmet, amb ajuda d’una Carme Conesa extraordinària, tots els gestos i el diàleg intel·ligent necessaris per provocar tota l’aversió que cal sentir-ne.

Stalin no és una obra qualsevol, és una magnífica obra de teatre, que cal veure. Stalin és el pretext reivindicador. És l’anècdota. El missatge, la representació dels actors, especialment de Flotats, és la categoria.